Αρχική / Ανακοινώσεις / ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΜΕΛΕΤΗΣ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΜΕΛΕΤΗΣ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ

6 February, 2024

                                                                                          Αθήνα, 05-02-2024,

                                                                                        Αρ.Πρωτ.   03/2024

Πρόσκληση λογοθεραπευτών για τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας, Μελέτης και Τεκμηρίωσης.

Το θέμα της 1ης συνάντησης είναι: Η Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή: Οριοθέτηση, Αναπτυξιακά προφίλ, Ανίχνευση και Αξιολόγηση, στο πλαίσιο της πρώτης θεματικής.

Το επιστημονικό συμβούλιο του Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. ανακοινώνει την πρόσκληση για την λειτουργία της πρώτης ομάδας εργασίας για τη μελέτη και τεκμηρίωση θεμάτων που απασχολούν τους λογοθεραπευτές, μετά από αίτημα των συμμετεχόντων σε αντίστοιχη συνάντηση του ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ στις 28.12.2023 (https://www.seepeaa.gr/Anakoinoseis/Deltia_typou/SEEPEAA_ANAKOINOSI_GIA_TI_SYNANTISI_TON_LOGOThERAPEYTON_TIS_ATTIKIS)

Η ομάδα πρόκειται να λειτουργήσει στο πλαίσιο του επιστημονικού φορέα της ΠΟΣΕΕΠΕΑ με στόχο την ενίσχυση του ρόλου του Λογοθεραπευτή στη διεπιστημονική ομάδα και τους τρόπους ένταξής του στη γενική εκπαίδευση, βάσει επιστημονικών δεδομένων.

Έτσι, το ΙΜΕΓΕΕ προσκαλεί τους/τις συναδέλφους/ισσες λογοθεραπευτές /τριες, οι οποίοι/ες εργάζονται σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές ειδικής αγωγής του ΥΠΑΙΘΑ από όλη την Ελλάδα, να συμμετέχουν σε όποια/ες συνάντηση/εις επιθυμούν ανάλογα με την εκάστοτε θεματική που τους/τις ενδιαφέρει. Η κάθε διαδικτυακή συνάντηση θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του ΙΜΕΓΕΕ www.imegee.gr, στο FB και σ τα email όσων δήλωσαν συμμετοχή.

Οι προτεινόμενες θεματικές ενότητες με τις οποίες η ομάδα θα ασχοληθεί είναι:

 1. Προσχολική εκπαίδευση και πρώιμη παρέμβαση:
 • Σχολική ετοιμότητα (ανίχνευση, παρατήρηση, προγράμματα πρόληψης κ.α)
 • Εργαλεία ανίχνευσης, αξιολόγησης και διάγνωσης.
 • Παρεμβάσεις στην προσχολική ηλικία και καλές πρακτικές στο νηπιαγωγείο.
 • Τρόποι ένταξης του λογοθεραπευτή στις Ε.Δ.Υ. (συμμετοχή στο Ε.Π.Ε., ανίχνευση, παρατήρηση, παρέμβαση, πρόληψη κ.α ).
 1. Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ
 • Η ενίσχυση του ρόλου του λογοθεραπευτή στη διεπιστημονική ομάδα.
 • Κριτήρια λογοθεραπευτικής αξιολόγησης μαθητών/τριων όλων των βαθμίδων.
 • Εργαλεία αξιολόγησης.
 1. Α/βάθμια
 • Τρόποι ένταξης του λογοθεραπευτή στα τμήματα ΖΕΠ.
 • Τρόποι ένταξης του λογοθεραπευτή στις Ε.Δ.Υ. στα δημοτικά σχολεία.
 • Εργαλεία αξιολόγησης.
 1. Β/βάθμια
 • Ο ρόλος του λογοθεραπευτή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
 • Τρόποι ένταξης του λογοθεραπευτή στις Ε.Δ.Υ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
 • Εργαλεία αξιολόγησης.
 • Παρεμβάσεις σε εφήβους.

Αρχικά, οι ενδιαφερόμενοι λογοθεραπευτές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο email του φορέα imegee@hotmail.com. Στη συνέχεια το επιστημονικό συμβούλιο του ΙΜΕΓΕΕ αποφασίζει την τελική συγκρότηση της ομάδας. Το Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. θα παρέχει την υποστήριξη και την παροχή του αναγκαίου υλικού, την πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων καθώς επίσης τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα του Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. των εργασιών, παραδοχών και συμπερασμάτων. Η τελική έκθεση και τα συμπεράσματα της ομάδας θα υποβάλλονται στο επιστημονικό συμβούλιο του ΙΜΕΓΕΕ, θα αποστέλλονται στην Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α για αξιοποίηση καθώς επίσης θα χρησιμοποιούνται από τον ίδιο τον φορέα σε συναντήσεις του ΥΠΑΙΘΑ ή άλλους επιστημονικούς φορείς για επιμορφωτικούς σκοπούς.

Η πρώτη συνάντηση, στο πλαίσιο της πρώτης θεματικής που αφορά την προσχολική εκπαίδευση, θα πραγματοποιηθεί στις 23.02.24 και έχει τίτλο Η Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή: Οριοθέτηση, Αναπτυξιακά προφίλ, Ανίχνευση και Αξιολόγηση. Στη συζήτηση θα συμμετέχει ως επίτιμη προσκεκλημένη η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ κα Ασημίνα Ράλλη, με ερευνητικά ενδιαφέροντα και μεγάλη εμπειρία ως επιμορφώτρια σε θέματα τα οποία σχετίζονται με τη σχολική ετοιμότητα, τα ανιχνευτικά εργαλεία γλωσσικών δυσκολίων και την Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή (http://www.psych.uoa.gr/staff/dep/assimina-ralli.html ). Τέλος, θα συμμετέχει το συνδεόμενο μέλος του Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. κα Θεοδώρα Μπόντσιου, και οι σύμβουλοι των Λογοθεραπευτών κα Χριστίνα Αδαμίδου και κα Δέσποινα Σούρλα.

Στη δήλωση συμμετοχής σας παρακαλούμε να αναφέρετε το όνομά σας, την εκπαιδευτική δομή στην οποία εργάζεστε, τον/τους αριθμό/ούς των ενοτήτων που σας ενδιαφέρει (π.χ. 1 και 3) καθώς επίσης το υλικό που θα θέλετε να προτείνετε ή/και να διαθέσετε στην ομάδα και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα (προαιρετικό στην πρώτη συνάντηση). Δηλώσεις συμμετοχής στο  imegee@hotmail.com έως τις 16.02.24. Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 23.02.24 την Παρασκευή και ώρα 20:00-22.00 στην πλατφόρμα Zoom (θα σας σταλεί ο σύνδεσμος αφού δηλώσετε συμμετοχή στο email μας   imegee@hotmail.com).

Στόχος είναι να δημιουργηθούν κι άλλες ομάδες εργασίας, μελέτης και τεκμηρίωσης μπροστά στις επικείμενες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα με τη συμμετοχή περισσότερων μελών του ΕΕΠ ΕΒΠ στην γενική εκπαίδευση καθώς και την ενίσχυση του ρόλου κάθε μέλους του ΕΕΠ ΕΒΠ μέσα από επιστημονικές θέσεις. H συμμετοχή σε όλες τις ομάδες είναι εθελοντική και κάθε ομάδα είναι ανοιχτή και σε άλλες ειδικότητες.

Σας περιμένουμε!

Εκ μέρους του επιστημονικού συμβουλίου του ΙΜΕΓΕΕ

Η συντονίστρια της ομάδας

Λαμπριάνα Τσιακπίνη ΠΕ 21