Το ΙΜΕΓΕΕ στηρίζει έμπρακτα την παγκόσμια εκστρατεία για την Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή με στόχο την ευαισθητοποίηση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, στις 20 Οκτωβρίου 2023. Στην εθνική επιτροπή της Ελλάδας , με στόχο την ένταξη της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη της καμπάνιας, συμμετείχε η πρόεδρος του ΙΜΕΓΕΕ, Λαμπριάνα Τσιακπίνη . Στην επίσημη σελίδα www.radld.org θα βρείτε πλούσιο υλικό στην ελληνική γλώσσα για την συγκεκριμένη δυσκολία , η οποία είναι συχνή στον μαθητικό πληθυσμό της χώρας μας και δυστυχώς δεν εντοπίζεται εύκολα , με αποτέλεσμα οι μαθητές και μαθήτριες να εμφανίζουν ψυχοσυναισθηματικές ή/και μαθησιακές δυσκολίες.
Παραθέτουμε σχετικό άρθρο της κυρίας Λαμπριάνας Τσιακπίνη, προέδρου του ΙΜΕΓΕΕ:
Η Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή (ΑΓΔ) συμβαίνει όταν ένα παιδί αποτυγχάνει να αναπτύξει τις γλωσσικές του ικανότητες στα αναμενόμενα για την ηλικία του επίπεδα. Είναι μία πρωτογενής γλωσσική διαταραχή δηλαδή οι γλωσσικές δυσκολίες των παιδιών δεν μπορούν να αιτιολογηθούν αλλιώς (π.χ. νευρολογικά ελλείμματα, νοητική υστέρηση, κινητικές διαταραχές, ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές).
Το όνομα της συγκεκριμένης δυσκολίας έχει αλλάξει πολλές φορές, για παράδειγμα, στο παρελθόν ονομαζόταν Ειδική Γλωσσική Διαταραχή, Αναπτυξιακή Διαταραχή του Λόγου (εκφραστικού ή/και αντιληπτικού τύπου) κ α.
Ο εκφραστικός λόγος των παιδιών με ΑΓΔ χαρακτηρίζεται από την χρήση μη καταλλήλων λέξεων και από σύντομες απλές προτάσεις σε σύγκριση με τους συνομήλικους τους, οι οποίοι μπορούν να εκφράσουν πιο σύνθετα νοήματα με πιο πολύπλοκη γλώσσα.
Για παράδειγμα, όταν παιδιά τυπικής ανάπτυξης μπορούν να πουν «αυτό το αγόρι κόβει χαρτιά με κοφτερό ψαλίδι», το παιδί με ΑΓΔ μπορεί να πει «αυτός κάνει κοψίματα» για να εκφράσει την ίδια ιδέα. Παρόλο που τέτοιοι περιορισμοί στην εκφραστική γλώσσα είναι άμεσα εμφανείς, για πολλά παιδιά, η κατανόηση του λόγου (αντιληπτικός λόγος) είναι επίσης μια πρόκληση.
Οι τομείς του λόγου που μπορεί να επηρεαστούν είναι:
οι ήχοι της ομιλίας
το λεξιλόγιο
η γραμματική και η μορφολογία
η αφήγηση και ο διάλογος
η κοινωνική επικοινωνία και η εξαγωγή συμπερασμάτων.
Όπως οι περισσότερες γλωσσικές διαταραχές έτσι και η Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή εμφανίζεται στην πρώιμη παιδική ηλικία προκαλώντας φτωχές ακαδημαϊκές επιδόσεις, ως αποτέλεσμα των αδυναμιών στην γραφή και στην ανάγνωση, δυσκολίες στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις καθώς και προβλήματα συμπεριφοράς. Όλα τα παραπάνω επιμένουν καθ ΄ όλη τη διάρκεια των σχολικών ετών μέχρι και την ενήλικη ζωή.
Τα ακριβή αίτια της ΑΓΔ δεν είναι γνωστά, αλλά είναι πιθανό να υπάρχουν πολλοί γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, οι οποίοι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, παρά μία μόνο αναγνωρίσιμη αιτία.
Η παρέμβαση πραγματοποιείται συνήθως από λογοθεραπευτές, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις η υποστήριξη μπορεί να πραγματοποιηθεί από γονείς ή εκπαιδευτικούς με την εποπτεία του λογοθεραπευτή. Αυτές οι παρεμβάσεις μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ικανότητα ενός παιδιού να επικοινωνεί και να αυξήσει την ικανότητά του σε συγκεκριμένους τομείς της γλώσσας.
Τα συναισθήματα μιας μαθήτριας με ΑΓΔ μέσα από ένα ποίημα:
ΚΟΥΒΑΡΙ
Κουβάρι…
Κουβάρι μπερδεμένο
το μυαλό μου.
Δε θέλω…
Δε θέλω άλλο, δεν
μπορώ.
Μια ζωή τις λέξεις
κυνηγάω.
Πότε τις βρίσκω…
Πότε σε τοίχο που δε
σπάει καταλήγω…
Και πάντα να παλεύω…
Πάντα να προσπαθώ…
«Μη φοβάσαι, μην τα
παρατάς!»
«Δεν είσαι μόνη!»
Έτσι μου λένε…
Κι αν είμαι;
Κι αν κουράστηκα με
το κυνηγητό;
Πού να καθίσω;
Θέλω να ξεκουραστώ…
Το μυαλό μου πονάει,
θέλει να κρυφτεί…
Να φύγουν για λίγο
οι σκέψεις. Και οι λέξεις…
Να μην τις κυνηγάω,
να μην κουράζομαι.
Λίγο να ξαποστάσω
μόνο.
Κι ύστερα πάλι θα
παλέψω!
Το υπόσχομαι…
Σε εμένα και σε εσένα, Που δε θες να νιώθω
μόνη…
11/02/2020