Στις 12.04.2024 το Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε πραγματοποίησε τη δεύτερη διαδικτυακή ομάδα εργασίας, μελέτης και τεκμηρίωσης των λογοθεραπευτών, οι οποίοι εργάζονται στην εκπαίδευση. Το θέμα της δεύτερης συνάντησης ήταν «Παρουσίαση του καταλόγου ανιχνευτικών εργαλείων και συζήτηση των κριτηρίων λογοθεραπευτικής αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ρόλου του λογοθεραπευτή στην επιστημονική ομάδα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. /Ε.Δ.Υ. ως πρόταση του νέου καθηκοντολογίου». Η συνάντηση στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, με την παρουσία και ενεργή συμμετοχή πολλών λογοθεραπευτών απ’ όλη την Ελλάδα.
Στην πρώτη φάση της συνάντησης πραγματοποιήθηκε η γνωριμία των συμμετεχόντων μεταξύ τους και στη συνέχεια η Πρόεδρος του ΙΜΕΓΕΕ και συντονίστρια της συζήτησης κα Λαμπριάνα Τσιακπίνη προσδιόρισε το πλαίσιό της και κήρυξε την έναρξή της. Κατά τη διάρκεια της γνωριμίας μεταξύ των συναδέλφων, κάποιοι από αυτούς παρουσίασαν πολύ ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα που εφαρμόζουν στο πλαίσιο της εργασίας τους (π.χ. Beebot) και αποφασίστηκε η παρουσίαση τους σε επόμενη συνάντηση. Στη συνέχεια η κα Τσιακπίνη ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την παρουσίαση και χρήση των αποτελεσμάτων της προηγούμενης ομάδας εργασίας (23/02/24) μετά τη συνάντηση του Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε με το ΥΠΑΙΘΑ στις 12.2.2024. Έγινε επίσης αναφορά στο έγγραφο που εστάλη στις 12/03/24 στο Υπουργείο, με τη λίστα και τη σύντομη περιγραφή των ανιχνευτικών εργαλείων για τους λογοθεραπευτές, με αντίστοιχες λίστες και για τους εργοθεραπευτές/φυσικοθεραπευτές.
Έπειτα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα κριτήρια της λογοθεραπευτικής αξιολόγησης, στα οποία οι λογοθεραπευτές/τριες μπορούν να βασιστούν προκειμένου να κινητοποιήσουν / ευαισθητοποιήσουν γονείς, εκπαιδευτικούς, μέλη της διεπιστημονικής ομάδας κ.α. για τις περιπτώσεις στις οποίες η λογοθεραπευτική αξιολόγηση και παρέμβαση κρίνεται απαραίτητη. Η εξέλιξη και ο εμπλουτισμός των κριτηρίων αυτών θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ολοκληρωμένο οδηγό για το ρόλο μας στη γενική εκπαίδευση. Η βασική πηγή από την οποία έγινε χρήση αρκετών πληροφοριών ήταν το εγχειρίδιο «Οδηγός για το ρόλο του θεραπευτή λόγου στο σχολικό πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης», της Λογοθεραπεύτριας κας Μπόντσιου Θεοδώρας. Η τελευταία ήταν παρούσα στην ομάδα και εξήγησε ότι τα συγκεκριμένα κριτήρια είχαν δημιουργηθεί το 2014 σε απλή γλώσσα και μπορούν πια να αναδιατυπωθούν και να εμπλουτιστούν σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα. Οι συμμετέχοντες/ουσσες πρόσθεσαν κριτήρια που αφορούσαν την επικοινωνία, τις εναλλακτικές μεθόδους επικοινωνίας, τις δυσροές καθώς επίσης τις διαταραχές στην σίτιση και τις δυσκολίες εκφραστικού λόγου. Τέλος, τα μέλη θεώρησαν σημαντικό το γλωσσικό ιστορικό και την συνεργασία με τους γονείς.
Προς το τέλος της συνάντησης πραγματοποιήθηκε συζήτηση για την προετοιμασία της επόμενης Ομάδας Λογοθεραπευτών, όπου θα συζητηθεί ο ρόλος και η ένταξή του/της Λογοθεραπευτή/τριας στη Γενική Εκπαίδευση. Γι’ αυτόν τον σκοπό έχουν προσκληθεί δύο καθηγήτριες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου από την Λεμεσό, οι οποίες θα περιγράψουν το μοντέλο της Κύπρου και τα αποτελέσματα της συμμετοχής των λογοθεραπευτών στην γενική εκπαίδευση στην προσχολική ηλικία καθώς επίσης και τη διεπιστημονική προσέγγιση. Η κα Έλενα Θεοδώρου Επίκουρη Καθηγήτρια και η κα Μαρίνα Χαραλάμπους, από το Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, θα είναι οι επίτιμες καλεσμένες στην επόμενη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο (λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Πανεπιστημίου).
Τέλος, προτάθηκε να συγκεντρωθούν ιδέες και πληροφορίες για τα συστήματα εκπαίδευσης άλλων χωρών, όπου ο λογοθεραπευτής αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διεπιστημονικής ομάδας του γενικού σχολείου. Επιπλέον, επισημάνθηκε η σημαντικότητα της δημιουργίας ενός ξεκάθαρου οδηγού για τον ρόλο των λογοθεραπευτών στο γενικό σχολείο, έτσι ώστε οι ειδικότητες των Ε.Δ.Υ. (Ψυχολόγοι – Κοινωνικοί Λειτουργοί), οι οποίες δε χρησιμοποιούν κάποιο τεστ για ανίχνευση γλωσσικών δυσκολιών, όπως στα ΚΕΔΑΣΥ, να μπορούν να παραπέμπουν τους/τις μαθητές/τριες που χρειάζονται λογοθεραπευτική αξιολόγηση και υποστήριξη άμεσα και σωστά.